kako se razlikuju sintetičke i prirodne materijale

Šta su sintetički i prirodni materijali?

Sintetički materijali su materijali koji su izrađeni od hemijskih jedinjenja ili sintetičkih sirovina, dok su prirodni materijali materijali koji su prirodno prisutni u prirodi. Oni su obično izdvojeni ili obrađeni prirodnim procesima.

Kako se razlikuju sintetički i prirodni materijali?

Sintetički materijali su obično lakši, jači i postojaniji u vremenu od prirodnih materijala. Oni se takođe mogu lako menjati da bi se podesili za potrebe specifične primene. Međutim, sintetički materijali obično imaju kraći životni vek i mogu se raspasti u toksične čestice.

Prirodni materijali su često jači i postojaniji od sintetičkih materijala. Oni su obično otporniji na vremenske uslove, pa se mogu dugo koristiti u različitim primenama. Međutim, prirodni materijali mogu biti skuplji i teži od sintetičkih materijala. Takođe, oni mogu biti neprikladni za neke primene zbog svojih specifičnih svojstava.

Kada bi trebalo da se koriste sintetički i prirodni materijali?

Sintetički materijali se obično koriste u primenama gde je potrebno da se postigne brzina i lakoća. Primeri takvih primena uključuju izradu tekstila, proizvodnju plastičnih proizvoda, izradu alata i izradu elektronike i uređaja.

Prirodni materijali se obično koriste gde je potrebno dugoročno postojanje. Primeri takvih primena uključuju izradu namestaja, izradu građevinskih materijala, izradu kućnih aparata i izradu medicinskih instrumenata. Takođe se koriste u proizvodnji hrane i pića.

Zaključak

Sintetički i prirodni materijali se razlikuju po njihovoj lakoći, postojanosti i specifičnim svojstvima. Sintetički materijali se obično koriste u primenama gde je potrebno da se postigne brzina i lakoća, dok se prirodni materijali obično koriste u primenama gde je potrebno dugoročno postojanje. Obe vrste materijala mogu biti korisne u različitim primenama, pa je potrebno uzeti u obzir sve potrebne činioce kako bi se odabrala prava vrsta materijala za svaku primenu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *