Šta je TPMS i Kakva je Njegova Uloga u Automobilu

Šta je TPMS i Kakva je Njegova Uloga u Automobilu?

TPMS (Tire pressure monitoring system) je sistem za praćenje pritiska u pneumatikama automobila. To je obavezna oprema u Sjedinjenim Državama od 2008. godine, a evropske zemlje će početi da primenjuju pravilo počev od 2021. godine. TPMS pomaže vozaču da prati pritisak u pneumatikama i upozorava ga na problem ako je pritisak prenizak ili previsok. Ovo je važan sistem za bezbednost, jer nizak pritisak u pneumatikama može dovesti do ugrožene upravljivosti, što može dovesti do saobraćajne nesreće.

Kako funkcioniše TPMS?

TPMS uključuje senzore koji se montiraju na ventile pneumatika. Ovi senzori šalju informacije o pritisku u pneumatikama i temperaturi putem radio valova na prijemnik u vozilu. Senzori rade na bateriju, pa se baterija mora zameniti jednom godišnje. Prijemnik u vozilu obrađuje informacije i šalje ih na instrument tablu ili displej da bi vozač video informacije. U nekim vozilima, vozač će dobiti upozorenje putem zvučnog signala ili zaslona na displeju.

Sta je TPMS i Kakva je Njegova Uloga u Automobilu

Važno je napomenuti da, osim što šalje informacije o pritisku u pneumatikama vozaču, TPMS takođe
prati temperature guma.
Ovo je veoma važno, jer previsoke temperature u pneumatikama mogu dovesti do prekida gume, što može biti veoma opasno. Informacije koje TPMS šalje mogu da pomognu vozaču da izbegne ovakvu situaciju.

Kada je potrebno zameniti TPMS?

Kada vozač menja pneumatike, baterije u senzorima treba da se zamene. Ako vozač želi da zameni postojeći TPMS ili da instalira novi, treba da obrati pažnju na sledeće:

  • Tip sistema: postoje dva tipa TPMS-a: direktni i indirektni. Direktni sistemi obično se koriste u novijim vozilima, dok indirektni sistemi obično se koriste u starijim vozilima. Vozač mora znati koji tip sistema se koristi u njegovom vozilu.
  • Vrsta senzora: postoje dve vrste senzora: bežični i žični. Bežični senzori se obično koriste u novijim vozilima, dok žični senzori se obično koriste u starijim vozilima. Vozač mora znati koji tip senzora se koristi u njegovom vozilu.
  • Vrsta ventila: postoje dve vrste ventila: standardni i univerzalni. Standardni ventili se obično koriste u novijim vozilima, dok univerzalni ventili se obično koriste u starijim vozilima. Vozač mora znati koji tip ventila se koristi u njegovom vozilu.

Ako vozač nije siguran koje tipove senzora, ventila i sistema koristi njegovo vozilo, treba da se obrati stručnjaku u servisu za pomoć.

Sta je TPMS i Kakva je Njegova Uloga u Automobilu

Zaključak

TPMS je sistem za praćenje pritiska u pneumatikama koji pomaže vozaču da prati pritisak u pneumatikama i upozorava ga na problem ako je pritisak prenizak ili previsok. Važno je napomenuti da, osim što šalje informacije o pritisku u pneumatikama vozaču, TPMS takođe prati temperature guma. Kada vozač menja pneumatike, baterije u senzorima treba da se zamene. Vozač mora biti siguran da zna tipove senzora, ventila i sistema koji se koriste u njegovom vozilu, kako bi mogao da zameni TPMS ili instalira novi. TPMS je važan sistem za bezbednost, jer nizak pritisak u pneumatikama može dovesti do ugrožene upravljivosti, što može dovesti do saobraćajne nesreće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *